ITE-taiteilija Esa Heiskasen näyttelyt
Tutustuminen Aikhikylään koostuu useasta eri näyttelykokonaisuudesta. Näyttelyihin voit tutustua omatoimisella yleisökierroksella tai porukalla ryhmävierailun merkeissä.
Näyttelykierros sopii mainiosti myös lapsiperheille. Aikhituvan karhun turkkia saa silittää ja Esan nikkaroimaa kultakutrin tuolia testata. Tuvassa on Porosalmen eläimiin liittyvä tunnistus- ja etsintätehtävä, jonka voi tehdä koko perhe yhdessä. Pieniä saattaa kiinnostaa myös moottorisahan pärinä ja traktorin hurina, joita kuuluu Savotta-salissa pyörivällä rakennusfilmillä. Ulkonäyttelykierros toimii perheen yhteisenä seikkailuretkenä, kun kiivetään porukalla jyrkkiä portaita ja etsitään reittiä tuvasta toiseen.
PÄÄRAKENNUKSESSA 1. AIKHITUPA ja 2. SAVOTTA-SALI
ITE-taiteilija ja Hakorakentaja Esa Heiskasen elämäntyö-näyttely
Aikhikylän päärakennuksessa on tilaa yli 800m2, joista noin puolet on heinäkuussa näyttelykäytössä. Näyttelyvieraat pääsevät kulkemaan kahdessa suuressa tuvassa ja aulassa, jotka ovat jo sinänsä näkemisen arvoisia. Rakenteelliset ratkaisut ja lukemattomat mielenkiintoiset yksityiskohdat ovat osa näyttelyä.
Aikhitupa on päärakennuksen vanhinta osaa. Vuonna 1995 valmistuneen tuvan hirret Esa on nostanut viereisen sisäjärven pohjasta. Radiohiilitutkimuksissa hakohirsien iäksi on saatu 1000-4000v.
Aikhituvan laajennusosa, Savotta-Sali henkii toisenlaista puun historiaa. Seinähirret kertovat Suomen historian kannalta hyvinkin merkittävästä uitosta ja jätkien kovasta työstä. Massiiviset hirret ovat vanhoja uitossa käytettyjä puomeja.
Eteistuvan erikoisuutena on keskeltä lattiaa kohoava suuri pihapuu, jonka puulajin vierailijat saavat arvata. Oman mystisen tunnelmansa tähän tilaan luovat myös Esan omin käsin rakentama massiivinen luonnonkivitakka ja peruskallio, joka on rakennusvaiheessa jätetty näkyviin.
Ihmettä kerrakseen
Useista eri elementeistä koostuva monipuolinen näyttely on rakentajan itsensä suunnittelema ja esille laittama. Esa on koonnut oman, yhden miehen elämäntyönsä kaikkien kiinnostuneiden katseltavaksi ja ihmeteltäväksi. Tämä elämäntyö, jota tekijä itse kutsuu "elinkautiseksi" on kestänyt nyt jo yli 40 vuotta.
Lukuisat valokuvasuurennokset, erikoiset löydöt ja vanhat esineet johdattelevat kulkijaa paitsi Aikhikylän rakennusvaiheisiin myös Porosalmen ja Porosalmella vuodesta 1658 saakka asustaneen Heiskasen suvun historiaan.
Suvun historian edustajana esille nousee Esan ukki, Eino Heiskanen. Kalastajana ja mm. Linnansaaren kansallispuiston ensimmäisenä vartijana aikanaan toiminut ukki tunnettiin nimellä Kala-Iekko. Näyttelyynsä Esa yhdisti ukkinsa kalastusperinnettä sekä oman kotinsa liiteristä tekemän mielenkiintoisen löydön: Eino-ukin sota-aikaisen asekätkön.
Rakentajan luovuutta voi ihastella paitsi tupien monissa erikoisissa yksityiskohdissa ja rakennusratkaisuissa myös Esan maalauksissa, jotka ovat kylmien pakkaspäivien tuotoksia ja vastapainoa raskaalle rakentamistyölle.
Päärakennuksen näyttelyssä esillä mm.:
- Puuta vuosituhansien takaa
- Rakennustaidetta ja rakennusvaiheita
- Porosalmen lintuja ja eläimiä
- Oivalluksia ja erikoisia löytöjä
- Mielikuvamaalauksia muinaisuudesta
- Unohtunut uitto- taidekuvia
- Porosalmen salainen asekätkö
3. KORPPIVUOREN PIRTTI
HakoPuu -näyttely
Korkealla Korppivuorella komeileva sataneliöinen tupa on rakennettu vanhoista massiivisista uittopuomeista. HakoPuu-näyttelyn ikivanhat uurteiset hakopuut kertovat järveen vajonneen muinaismetsän historiasta. Näyttelyssä hakopuiden mystiikka avautuu kulkijalle Mari-emännän kirjoittamien Puu-runojen muodossa.
4. KALASTAJA-EINON TUPA
Kalastajan elämää -näyttely
Tähän näyttelyyn Esa on taltioinut ukkinsa, Kalastaja Eino Heiskasen kalajuttuja ja norppatarinoita. Linnansaaren kansallispuiston vartijanakin toiminut Eino-ukki oli usein toimittajien haastateltavana, kun kyse oli norpan elämästä tai muikkuvesien tilasta Haukivedellä. Tarinoiden ja haastettelujen lisäksi tuvassa on esillä Eino-ukin veistämä puuvene sekä suksia ja muita hänen nikkaroimiaan puutöitä. Kädentaitaja siis ukkikin...
5. KÄSITYÖPIRTTI
Luovuus suvussa -näyttely
Uittopuomeista rakentamaansa Käsityöpirttiin Esa on koonnut kauniin näyttelyn äitinsä Eila Heiskasen tekstiilitaiteesta, kudonta- ja käsitöistä. Esillä on myös Tapio-isän pahkatöitä ja maisemamaalauksia. Tässä näyttelyssä konkretisoituu hienolla tavalla käsityötaidon periytyminen jälkikasvulle. Näyttelyn erikoisuutena on ikivanha, myrskyn kaatama pihakataja, jonka rungosta isä-Tapio nikkaroi pöydän ja penkit, äiti-Eila puolestaan kutoi samaisen puun kuorista upeat katajaiset seinäryijyt.
6. SAVOTANRAITTI
Savotanraitti - massiivinen tilataideteos ja mielikuvia menneiltä ajoilta
Ulkonäyttelyalue koostuu useista vanhan ajan malliin rakennetuista savotta- ja metsälaavusta sekä puuvajoista. Löytyypä raitilta myös savotta-paja, jossa jätkät aikoinaan korjasivat mm. tukkireen osia. Esa on koonnut Savotanraitille hevostukkirekiä ja muuta rekvisiittaa kertomaan jätkien ja savottamiesten kovasta työstä sekä mielenkiintoisesta, osin unohtuneesta historiasta.
*Alue toimii samalla Savotta-sarjan myyntituotteiden näyttelyalueena: laavun tai puuvajan voi tilata raitin valmiista mallista tai omien toiveiden mukaan. Esa rakentaa tilauksesta myös savusaunan ja saunan kehikoita. Materiaalina on vanha harmaa uppopuu, joita vajosi aikoinaan järvien ja jokien pohjaan uiton yhteydessä.
7. SAVOTAN PÖYDÄT
Savotta-sarjan myyntinäyttely
Savotta-sarjaan kuuluu myös Esan käsityönä valmistamia tupa- ja kuistipöytiä. Yksilölliset pöydät on tehty ikivanhasta hongasta, uittopuomeista tai hakopuusta. Tarkemmin KalusteApajassa.
8. EMÄNNÄN TUPA
Näyteikkunoita ja muotia, Helsinki 1937-1939
Tämä erikoinen pieni näyttely havisee historiaa ja vanhaa muodin kauneutta. Esa on koonnut hakohirsitupaan näyttelyn, joka leikkisästi sanottuna ”ei liity millään tavalla HakoApajaan” mutta vie katselijan vuosikymmenien taa. Vaateliike Kuusisen alkuperäiset näyteikkunakuvat ja naisten iltapukujen muotiluonnokset ovat 30-luvun lopulta.
9. NÄKÖALATERASSI
Alkulähde
Kahvilan yhteydessä olevalta Näköalaterassilta avautuu henkeäsalpaavan kaunis näkymä sisäjärvelle - HakoApajan alkulähteelle. HakoApajan Aikhikylän rakennusmateriaalina käytetyt, tuhansia vuosia vanhat hakopuut Esa on sukeltanut aikoinaan juuri tästä järvestä. Näkymän lisäksi terassilla voi aistia alueen korkeuseroja ja hurjan pudotuksen järvelle sekä ihmetellä päärakennuksen rakenteellisia ja taiteellisia yksityiskohtia.