HakoApajaRantamökit ❯ Sisäjärvi / Hietalampi

Rantamökit Sisäjärvi, Hietalampi

Pikavalikko

Historian havinaa

Kirkasvetisen ja lähdepohjaisen Hietalammen rannalle rakennettu hirsimökkialue rantasaunoineen ja erälaavuineen on osa ITE-taiteilija ja hakorakentaja Esa Heiskasen pitkäjänteistä elämäntyötä. HakoApajan Aikhitupa-alueen ja samalla Suomen suurimman uppopuukylän rakentaminen alkoi 45 vuotta sitten juuri tämän järven rannalta. Hakotukkien sukeltamisen lomassa Esa rakensi ensimmäisen mökkinsä Pirtinrannan, itselleen piilopirtiksi sekä taukokämpäksi sukellus- ja rakennustöihin.

Vuosien ja vuosikymmenien aikana ranta-alue on täydentynyt yksilöllisillä hakohirsituvilla, joiden rakennusmateriaalit, tuhansia vuosia vanhat hakohirret, Esa sukelsi omin käsin järven pohjasta. Lohimajan, Kontiontuvan ja Pöllönpesän seinähirret ovat hakopuuta. Myöhemmin samalle rannalle, ilta-aurinkoon nousi vielä kaksi omaperäistä tupaa. Kivitaskun ja Louhenkolon seinissä on taltioituna savottamiesten ja jätkien kovaa työtä sekä Suomen metsän historiaa - hirret ovat vanhoja uittojokien ja -vesistöjen pohjista nostettuja puomipuita.

Luontoloma tai ryhmän omatoimikekkerit

Sisäjärven rantamökit sopivat aikuisten viikonloppujen viettoon, kalastuslomiin mutta myös lapsiperheille. Vesi on kirkasta ja puhdasta, rannat ja pohja ovat hiekkaa. Mökkirannat eroavat hiukan toisistaan ja sen vuoksi männältä kannattaa kysellä vinkkiä mökin valintaan, jos mukana on esim. pieniä uimataidottomia tai teinejä, jotka haluavat hyppiä laiturin päästä. Sisäjärven mökkialue on vuoristoista ja maastossa on jonkin verran korkeuseroja mutta pihat ja ranta-alue ovat kuitenkin suhteellisen tasaisia.

Korona-aika synnytti tälle alueelle aivan uudenlaisen käyttötarkoituksen. Erilaisten rajoitusten vuoksi ryhmät alkoivat kysellä aluetta, jossa voisi viettää omatoimikekkereitä sukulaisten kesken tai kaveriporukalla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ryhmät varaavat ranta-alueen mökkeineen, saunoineen ja erälaavuineen yksityiskäyttöönsä koko viikonlopuksi ja hoitavat kaikki järjestelyt omatoimisesti. Rantasaunat lämpenevät ja grilliherkut valmistuvat samalla, kun vietetään yhteistä aikaa juhlan tai muun kokoontumisen merkeissä. Yhdessä tekeminen on osa viikonlopun ohjelmaa, johon saa helposti lisäväriä kalastuksesta, pihapeleistä, kisailuista ja musisoinnista. Konseptia on nyt testattu useamman kerran sekä aikuisporukoilla että lapsiperheillä - toimii!

Kalastus ja retkeily

Hietalampeen istutetaan vuosittain mm. kirjolohta järvikalojen kaveriksi ja siksi kalastukseen tarvitaan aina lupa. Majoittuja voi ostaa luvan kahvilasta. Sisäjärvellä liikutaan ainoastaan soutamalla ja sen vuoksi alue sopii luonnon rauhasta nauttiville. Jokaisella mökillä on oma soutuvene.

Kalastuksen lisäksi järvellä voi nautiskella ihan vaan soutelemalla sekä vesilintujen tai majavan touhuja seuraillen. Ympärysmittaa Hietalammella on n. 8km ja maasto sen rannoilla on vaihtelevaa. Vaikka rannoilla on jonkin verran rakennettua, voi erämaajärven tunnun kuitenkin aistia. Yhden niemen nokan takaa löytyy myös luola, jota ovat kenties muinaiset alueen asukkaat käyttäneet suojapaikkanaan metsästysretkillä.


PIRTINRANTA

Pirtinranta on rakennettu vanhoista savuriihen hirsistä ja se on Esan ensimmäinen ”taideteos” Hietalammen rannalla. Tästä mökkirannasta alkoi aikoinaan hakopuiden sukeltaminen ja samalla myös koko Aikhitupa-alueen rakentaminen - ollaan siis elämäntyön alkujuurilla. Muutama vuosi sitten uittopuista rakennetun rantasaunan ja keittiöremontin myötä lomailuun saatiin lisää toimivuutta ja viihtyisyyttä. Rannan tuntumassa sijaitseva erälaavu nuotioineen on mukava lisä rentoon mökkielämään. Grillailu ja laavutulilla jutustelu tuovat mukavaa vaihtelua arkeen. Pirtinranta sopii 2+4 hengelle ja oman pihan sekä etelä-hiekkarannan vuoksi myös lapsiperheille. Laiturin vieressä on suhteellisen matalaa mutta päässä sen verran syvää, että voi tehdä vaikka pellehyppyjä.

Katso Pirtinrannan hinnat

KOKO * VUOTEET * VARUSTEET

KONTIONTUPA I ja II

Kaksiosaisen Kontiontuvan rakentaminen oli aikoinaan nuorelle rakentajalle melkoinen urakka. Jyhkeiden ja muhkuraisten hakopuiden liikuttelu, varaaminen, sahaaminen ja paikalleen asettelu vaativat kekseliäisyyttä ja luovaa silmää. Luottamus omaan tekemiseen ja taidot hakorakentajana karttuivat tämän urakan myötä. Vaativa erikoisrakentaminen alkoi tuntua Esasta ”omalta jutulta” ja seuraavat ideat pyörivät jo mielessä.

Kontiontupa I + II sopii parhaiten esim. kahdelle pariskunnalle eli 2+2 hengelle tai kaveriporukalle esim. viikonlopun viettoon. Tilapäismajoituksena kumpaankin tupaan mahtuu lisäksi 1-2 hlöä. Tuvat on suunniteltu niin, että ne toimivat myös toisilleen tuntemattomien majapaikkana. Kummallakin tuvalla on oma katollinen kuisti kalusteineen sekä oma komposti-PuuCee pihan perillä. Kontiontuvalla ei ole omaa saunaa mutta sopimuksen mukaan rantasauna on käytettävissä. Kontiontupa sijaitsee rinteessä, n. 40m saunarannasta.

Katso Kontiontupien hinnat

KOKO * VUOTEET * VARUSTEET

Tupa I / tupakeittiö n. 30 m2 → leveä kerrossänky + 1 vuode

Tupa II / tupakeittiö n. 30 m2 → leveä kerrossänky + 1 vuode

Rantasaunan käyttö + soutuveneet

PÖLLÖNPESÄ

Pöllönpesä on tilava, hakohirsistä rakennettu saunatupa, joka soveltuu pienen ryhmän illanviettoon tai muuhun kokoontumiseen mutta myös majoitukseen. Esan aikoinaan Hietalammesta sukeltamat, jyhkeät hakopuut huokuvat historiaa tämänkin tuvan seinissä.

Pöllönpesässä sauna on mökin yhteydessä ja uimaan pääsee mökin lähellä sijaitsevasta saunarannasta. Tuvan nurkalla, terassin vieressä on oma hirsilaavu, jossa rentoutua grillitulilla illan hämärtyessä. Pöllönpesä sopii 2+6 hengelle, jyrkkien portaiden ja maaston vuoksi ehkä mieluummin aikuisille tai retkipaikaksi perheelle, jossa lapset eivät ole ihan pieniä. Saunarannan laiturin vieressä on aluksi matalaa hiekkapohjaa mutta päässä jo reilusti syvyyttä.

Katso Pöllönpesän hinnat

KOKO * VUOTEET * VARUSTEET

LOHIMAJA

Lohimaja oli Esan ensimmäinen hakohirsistä rakentamansa tupa. Järven pohjassa rakentajaa odottaneet puuvanhukset näkivät päivän valon ensimmäistä kertaa tuhansiin vuosiin. Ennen rakentamista hirsiä piti kärsivällisesti kuivattaa vuosien ajan, jonka jälkeen alkoi mielenkiintoinen testi- ja rakentamisvaihe - kuinka näistä erikoisista rungoista ja käkkyräisistä männyn latvuksista saa seinät tehtyä? Osaanko minä tehdä näistä, kuinka näitä varataan ja asetellaan päällekkäin? Lohimaja oli opettelua ja erikoisrakentamisen omatoimista opiskelua!

Lohimajalla on oma uittohirsistä tehty rantasauna sekä pihassa erälaavu, jossa nautiskella grillitulilla ilta-auringossa. Lohimaja sopii 2+3 hengelle, sijaintinsa ja maaston vuoksi ehkä mieluummin aikuisille tai retkipaikaksi perheelle, jossa lapset eivät ole ihan pieniä. Laiturin vieressä on aluksi matalaa hiekkapohjaa mutta päässä jo reilusti syvyyttä.

Katso Lohimajan hinnat

KOKO * VUOTEET * VARUSTEET

KIVITASKU

Kivitaskun seinähirsissä huokuu Suomen metsän historia. Pohjoisen uittovesistöistä nostetut vanhat puomipuut, hirsien päihin aikoinaan kairatut reiät ja vanhat kiinnitysketjut kertovat savottamiesten ja uittojätkien kovasta työstä. Tämä tupa sijaitsee ”kiven taskussa” rinteessä, hiukan veden pinnan yläpuolella ja siksi näkymä järvelle on huikaiseva.

Kivitaskulla on oma uittohirsistä tehty rantasauna takkatuvalla sekä mökin nurkalla erälaavu, jossa nautiskella grillitulilla ilta-auringossa. Kivitasku sopii 2+4 hengelle, sijaintinsa ja maaston vuoksi ehkä mieluummin aikuisille tai retkipaikaksi perheelle, jossa lapset eivät ole ihan pieniä. Uimaan mennään suoraan laiturin päästä, jossa on reilusti syvyyttä.

Katso Kivitaskun hinnat

KOKO * VUOTEET * VARUSTEET

LOUHENKOLO

Louhenkolo on nimensä mukaisesti piilopirtti ”louhen kolossa”. Vanhoista pohjoisen puomipuista rakentamansa saunatuvan pohjan Esa louhi aikoinaan jyrkkään kallionseinämään, järven pinnan yläpuolelle. Terassilta aukeaa upea näkymä sisäjärven salmeen ja ilta-aurinkoon. Uitossa käytettyjen ja veden muovaamien seinähirsien kauniisti harmaantunut pinta on elävää ja omalla tavallaan rauhoittavaa. Kun antaa katseen vaeltaa ja rauhoittuu kuuntelemaan, vanhat puomit kertovat mielenkiintoisia tarinoita menneiltä ajoilta, metsätyömailta ja uitoilta.

Louhenkolossa on oma sauna mökin yhteydessä sekä mökin nurkalla nuotiotulipesä kesäillan grillailuun. Louhenkolo on mainio 2 aikuiselle ja lisäksi portaiden päässä on parvisänky yhdelle. Uimaan mennään suoraan laiturin päästä, jossa on reilusti syvyyttä. Louhenkolon autopaikka sijaitsee n. 40m mökin yläpuolella ja loppumatka laskeudutaan tietä pitkin kävellen. Sijaintinsa puoleen tämä soveltuu parhaiten aikuisten retkipaikaksi.

Katso Louhenkolon hinnat

KOKO * VUOTEET * VARUSTEET